Program RoAcademics 2024

Joi

17:00

Sosire/Cazare

17:30

Cina

18:30 – 20:00

Plen

Închinare: George Stamate


Rugăciune: Emanuel Țundrea

Mărturie: Rebeca Tudor


Mesaj: Daryl McCarthy


Intellectuals Confronting the Foolishness of the Gospel—Lessons for Christian Academics from Paul’s Sermon in Athens


The intellectual world is well-known for its open hostility to Christ. But in Acts 17, we see Paul boldly and persuasively presenting the Good News to the intelligentsia of Athens, the premier center of scholarship in the ancient world.  We can learn much from Paul as we also seek to communicate God’s truth in institutions of higher education which are wholly devoted to human “wisdom” and defiantly opposed to divine wisdom (1 Corinthians 1-2).  We are called to courageously proclaim the risen Christ in spite of the fact that most academics will consider it foolish, absurd, and even immoral and harmful.

Vineri

08:00

Micul dejun

09:00

Plen


Rugăciune: Cristian Bratu

Mesaj: Florin & Denise Vasiliu


C.S. Lewis - The Re-enchanted Academic


Cum am putea avea un impact semnificativ cu mesajul creștin în mediul academic și în cultura noastră? Poate tocmai regândirea modului în care definim apologetica și valorile ei este parte din responsabilitatea noastră de gânditori creștini. Efortul de a stabili „vocea, conștiința și imaginația” creștinismului în cadrul culturii în care trăim, astfel încât acesta să poată fi recunoscut ca fiind adevărat și satisfăcător presupune o echipare și dedicare în a ne angaja cu înțelepciune în dialog cu ideile și concepțiile lumii.

Redescoperirea sensului de mister și transcendență prin exprimare artistică, inclusiv literatura, a fost întotdeauna o necesitate. Pornind de la convingerea de bază că arta se adresează unor preocupări fundamentale cu privire la realități în esența lor transcendentale legate de adevăr, dragoste și frumusețe și continuând cu presupoziția, demonstrată în atât de multe cazuri ca fiind verosimilă, inclusiv pentru Lewis, că oamenii care prețuiesc frumusețea s-ar putea de fapt să fie în căutarea adevărului, arta poate deveni „sunetul de corn al elfilor” ce ne chemă irezistibil să trecem dincolo. Dar, este lucrul aceasta valabil doar pentru artă?

10:30

Pauză de cafea

11:00

Ateliere

Liviu Damian 

Curente filozofice recente, trădarea intelectualilor și condiția creștinului (academic). Între provocare și nădejde


După cel de al Doilea Război Mondial se conturează filozofii ale anti-umanismului teoretic și ale gândirii subiective. Anterior acestei situații, ca urmare a progreselor modernității, multă vreme s-a crezut că umanismul (condiția umană) se poate păstra doar pe temeiuri raționaliste (raționalismul) fără ingredientul teologic, teologia fiind criticată ca o metafizică fără suport. După dezamăgirea cu promisiunile „mesianice” laice ale modernității (mai ales evenimentele din prima jumătate a veacului al XX-lea) în cadrul abundenței culturii materiale ce a urmat (tehnologismul), constatarea unei dezamăgiri cu noile curente filosofice, prin căderea rațiunii și a omului în moduri-de-a-fi fluide/plastice, ale așa-numitelor „studii culturale” (forma avansată a postmodernismului) face necesară reevaluarea problematicilor cunoașterii, a socialului și individului. Îmi propun identificarea formelor degradante și prezentarea curentelor filosofice specifice fenomenului degradării (universitatea, forme de gândire, mentorii sociali etc.), în ce constă trădarea intelectuală și importanța gândirii creștine în reafirmarea și susținerea fundamentelor (ontologia).

Alin Christoph Cucu 

Funding without bending: how to increase your chances for a Templeton grant


Christian scholars are typically faced with a dilemma when it comes to third-party funding: either they cater to the naturalistic worldview predominant in secular funding institutions and thus “bend over”, or they make no compromises but then limit the range of funding options. The John Templeton Foundation (JTF) is an exception in the marketplace of research sponsors, being very open to religion in general and Christianity in particular. This makes JTF a very interesting option for Christian researchers.


The goal of this workshop is to help you increase your chances of writing a successful application with JTF. By way of concrete examples we will see take a look at how to frame one’s idea along the lines of JTF’s ideals, how to write concisely and review some “Dos” and “Don’ts”.

Marius-Radu Clim

Plăcerile intelectualului creștin și ce putem învăța din modelul Domnului Isus


În calitate de intelectuali creștini ne putem găsi ușor plăcerea în cercetările noastre, în ceea ce rostim în fața studenților, în relațiile academice sau în mulțimea citărilor. Descoperim însă la Mântuitorul nostru o altfel de plăcere, și anume frica de Domnul. Ce este aceasta și cum poate fi o plăcere? Care sunt piedicile personale în a învăța și a trăi frica de Domnul? Cum ne poate ajuta modelul de viață al Domnului Isus ca să învățăm și noi frica de Domnul?




13:00

Prânz

15:00

Mentorare

16:00

Dezbatere Panel:


Lenuța ProfireMarius MarcuCristian Bențe


Implicarea în managementul universitar: oportunități și provocări

17:30

Cina

18:30

Plen

Rugăciune: Cristian Fărcaș

Mărturie: Dan Batalu

Mesaj: Alexander Fink


Am I more than my brain? – Neuroscience and faith


Are we more than just a product of our neurons? Is there free will? What is consciousness? What can brain research say about religion? Is there consciousness without the body?

Sâmbătă

08:00

Micul dejun

09:00

Plen

Rugăciune: Ioan Fotea

Mărturie: Dana Stanciu

Mesaj: Ioan Chirilă


Rob bun și credincios


Mediul academic este evident unul de elita intelectuală și socială. Atitudinea cu care percepem privilegiul acesta este modelată de raportarea personală la Dumnezeu și se reflectă în modul de relaționare cu cei din jur. Învățătura și mai ales exemplul Mântuitorului și al oamenilor Lui ne pot ajuta să dobândim și să păstrăm lăuntric și în manifestare o inimă smerită, care prioritizează interesele lui Dumnezeu și are speranța răsplătirii veșnice.

10:30

Pauză de cafea

11:00

Speakathon

Ștefana Răcorean


Experiența creștinilor evanghelici cu problemele de sănătate mintală



Creștinii evanghelici care se confruntă cu probleme de sănătate mintală de tipul anxietății, depresiei sau a reacțiilor post-traumatice au de-a face cu câteva dificultăți specifice înțelegerii acestor tipuri de probleme în relație cu credința. Vom discuta pe scurt câteva elemente care sunt utile în susținerea persoanelor care se confruntă cu astfel de probleme, precum și câteva lucruri care pot pune o presiune mai mare asupra celor care deja suferă. Abordarea va încera să fie atât teologică, cât și practică.

Daryl McCarthy


Three Forms of Worldview Myopia


Developing a comprehensive worldview which is Christ-centered and biblically-grounded is one of the most critical tasks Christian scholars face today.  Over many years of teaching and mentoring Christian professors, I have observed ways in which the worldview of many Christian scholars falls short of the biblical standard.  This talk gives three of the most common maladies affecting our Christian worldview.

Silvia Fotea


Strategii de creștere a vizibilității cercetării


Cercetarea este parte integrantă și inevitabilă în activitatea și cariera academică. Ca și creștini ar trebui să abordăm cercetarea științifică nu doar ca pe o responsabilitate impusă de criterii și evaluări ci mai degrabă ca pe o oportunitate de a formula explicații dintr-o perspectivă creștină cu privire la lume și viață.

A demara și realiza studii de cercetare este însă doar o parte din tot ce înseamnă procesul de cercetare. A doua parte, la fel de importantă a acestui process are de a face cu efortul de a disemina rezultatele cercetării și cu impactul cercetării noastre. Vom explora succint 10 strategii concrete și la îndemână care pot contribui la creșterea vizibilității cercetării.

Alexander Fink


How to engage with different worldviews and how to respond to difficult questions?

In order to engage people with other world views constructively it is important to understand basic worldview questions, understand one’s own worldview and compare it to that of other people and ask good questions. This will open up opportunities to share the gospel in a relevant way to not-yet-Christians.

Ștefan Frenț


Mens sana in corpore sano.

Ritmul tot mai accelerat și cerințele tot mai înalte ale vieții cotidiene, atât în plan profesional, social, cât și familial, ne împing cu ușurință în direcția unor excese care pot dăuna pe termen lung sănătății trupului, minții, dar și a sufletului.


Cum să-ți păstrezi echilibrul în iureșul acestor provocări?

Vă invit să descoperim împreună răspunsul în Scriptură, precum și să luăm aminte la câteva sfaturi practice privitoare la ritmul somn/veghe, alimentație, activitate fizică și calitatea aerului ambiental.

12:00

Concluzii/Evaluare

13:00

Prânz